Friday, January 18, 2008

Noget om brød, eller fru Kvist springer ud som husmorblogger...


Rundt omkring i blogland bliver der skrevet en del om brødbagning. Jeg vil også give mit besyv med, selv om jeg altså er en glad amatør...

Camilla Plums bagebog er min bibel, hun ved virkelig noget om sit emne og kan smitte med begejstring. Når det er sagt skal jeg indrømme, at jeg sværger mere til lang hævetid med gær end til surdej, som ofte giver meget svingende resultater, i hvert fald i Casa Kvist. På den anden side kan jeg godt lide at have diverse glas til at stå og syde og boble i køleskabet og på køkkenbordet. Helten, der er langt bedre funderet i det naturvidenskabelige end jeg, har derimod en skræk for at det når som helst kan ryge i luften.

Den brødopskrift jeg vil dele, er udviklet gennem trial and error. Den er meget enkel og lykkes hver gang. Det er et brød, som kan bruges til det meste, og som ikke lige bliver tørt. Det kan selvfølgelig varieres på 117 måder.

Godt hvedebrød, 2 stk

10-15 g. gær (gerne øko)

½ l. koldt vand

1 spsk. havsalt med top, ca. 16 g. (hvis man bruger alm. salt skal der mindre i).

2 store kogte kartofler, mosede

200 g. groft mel

5-600 g. hvedemel

 • Rør gæren ud i vandet.
 • Tilsæt salt, kartofler og en passende mængde mel.
 • Ælt meget grundigt (Det behøver ikke være pr. håndkraft). Lad hæve i køleskab 8 timer eller natten over dækket med et fugtigt klæde.
 • Form til 2 brød og lad hæve ved køkkentemperatur til brødene er dobbelt størrelse, gerne i hævekurve, så kan man lave dejen lidt blødere.
 • Bag på stenplade ved 250 grader i 15 minutter og ved 200 grader i ca. 20 minutter.
 • Man kan med fordel smide en kop koldt vand ind i en lille bradepande i bunden af ovnen, når man sætter brødene ind. (Bradepanden skal opvarmes med ovnen.) Man kan også bare smide vandet ind i bunden af ovnen, men det er lidt hårdt for emaljen.
 • Når brødene er gennembagte, tages de ud og køler på en rist. Det er vigtigt at bage i en meget varm ovn, og at give brødene lang nok bagetid, hellere 10 minutter for længe end 5 minutter for lidt. (Jeg arbejder stadig på dette punkt. Det kræver stort mod eller (mere realistisk) glemsomhed).
Kartoflerne behøver ikke være nykogte til formålet. Det kan sagtens være rester, og hvis jeg har et par bagte til overs, bruger jeg bare dem. Kartoffelmos er også fint til formålet.

Man bør måske advare om at langtidshævet brød er vanedannende. Hvis vi ikke har tid til at vente, bager vi hellere en irsk sodabrød helt uden gær, men det er en helt anden historie....

10 comments:

 1. Det er ogsaa min bibel :-)Jeg har laest den fra foerst til sidste side - den er bedre end en roman ;-) Har du proevet at bage knaekbroedet ? Jeg bliver laekkersulten ved tanken om det.
  Husmorhilsen
  Angelika ;-)

  ReplyDelete
 2. Lyder bare lækkert...

  Laila i Schweiz

  ReplyDelete
 3. Tak for opskriften :) Det skal helt sikkert prøves. For jeg er nemlig en klovn til at bage ;)

  ReplyDelete
 4. Den opskrift vil jeg gemme, det ser lækkert ud. Mht. til Precious er den også rigtig sød, putter også perler i drops's, så den bliver lidt mere "fin". Pisa er droppet, da jeg kun har 500 gr. garn og ryggen har taget over 200 gr., må finde på noget andet. Det er noget gammelt uld/alpakka/acryl tweedgarn, som ikke fåes mere...

  ReplyDelete
 5. Kartofler...Det må jeg prøve!
  Irsk sodabrød...-Det glæder jeg mig til at høre noget om!

  ReplyDelete
 6. Angelika, Knækbrød...hm, det skal vist på listen. Nå, nu er jeg også lækkersulten...

  Yes, Laila, og det dufter i hele huset.

  Velbekomme, Tina. Bare gå i gang, det kan næsten ikke gå galt.

  Jette, surt med Pisa. Der er da lige garn til et tørklæde, så. Jeg håber vi får lov til at se datteren i al sin pragt!

  Miri, kartoflerne giver en rigtig god konsistens og forlænger holdbarheden. Sodabrødet følger ved en senere lejlighed,måske den 6-årige vil stå model til en tutorial....

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. De ser bare lækre ud, de brød.....måske man skulle gå i køkkenet, det får man lyst til :)

  ReplyDelete
 9. Hanne, gå trygt i gang. Duften af
  nybagt brød gør både mænd og børn milde og medgørlige (er dog kun sporadisk testet på teenagere)

  ReplyDelete
 10. ...Det er meget godt med al det gode brød. Men hvordan pokker får man de hæveforme du bruger til at fungere! Jeg får - uanset hvor meget mel jeg pøser på formene - altid brødet til at dele sig i to når jeg banker det af på¨stenpladen. Underdele og så overdelen som bliver siddende i hæveformen.
  Mvh
  Willy Jensen

  ReplyDelete