Friday, April 18, 2008

Inden jeg smider forklædet...


Som bekendt har denne blog, der skal forestille at være en strikkeblog, udviklet sig lidt i retning af en ævle- og husmorblog. Derfor fortsætter jeg lige lidt i samme boldgade.

Zette har en fin blog, hvor hun gør sig finurlige overvejelser om mange af hverdagens tilsnigelser (Hun strikker endda også!) Jeg er enig i det meste, bare ikke hendes betragtninger over den optimale anvendelse af øl. I marinader, i brød i kager, fint, men i glasset, nej tak! Jeg har forsøgt at lære gennem det meste af min studietid, og har senere opholdt mig ½ år i Newcastle. Og, som Helten trist bemærker, når man ikke kan lære det der, så er man nok et håbløst tilfælde.

Nå, men ud fra betragtningerne om alternativ anvendelse af øl, er kommet en forespørgsel på en ølkage. Jeg bringer den med glæde, den er nemlig et sikkert hit. Den er fedtfattig, til gengæld er der enorme mængder sukker i. Her burde jeg nok også lade være med at tilføje, at den smager fantastisk smurt med koldt smør.

Den er rørt sammen på 5 minutter, så den har ofte reddet mig når jeg lige har lovet at bage til en eller anden lejlighed. Dog ikke til børnehaven, for smagen er rigeligt krydret for mange børn. Opskriften har jeg fra min brors kone, der er køkkenleder, så jeg har selv regnet om fra model børnehave eller plejehjem til almindelig husholdningsstørrelse.

Ølkage

425 g. mel

425 g. brun farin

1½ tsk. natron

1 spk. kanel

½ spk. ingefær

½ spk. nelliker

1 flaske mørk hvidtøl (eller hvilken slags øl man nu har)

Bland alle de tørre ingredienser meget grundigt, sukkeret må ikke klumpe. Tilsæt øllet og rør dejen sammen. Portionen passer til en franskbrødsform.

Bages ved 175 grader i 1 time. Skal helst stå minimum 1 døgn før den spises. Kan med fordel smøres med koldt smør.

4 comments:

 1. Selvom du ikke strikker så meget lige nu, har du da utroligt travlt med bageriet, og det er jo lækkert at få noget godt til kaffen, og andre får nogle gode opskrifter herfra din side...

  ReplyDelete
 2. Tak for rosen til min blog. Det er så rart at læse.

  Også tak for opskriften på ølkage. Den må jeg prøve, og du har helt ret i, at den lyder ekstrem nem. Men kan man overhovedet smage øllen, tænker jeg bare?

  Din kære Helt har nok ret i, at du er et håbløst tilfælde ud i øldrikningens kunst. Efter en lidt for våd konfirmation ville jeg ønske, at jeg heller ikke havde kunnet lide øl - eller i hvert fald ikke helt så meget :-)

  ReplyDelete
 3. Jette, jeg vil jo gerne nå det hele...

  Selv tak, Zette, den er velfortjent.

  Øhh kan man smage øllet..Hvis du mener om der skinner en smule smag og duft af øl igennem alle krydderierne, så ja, men hvis du mener om man kan smage forskel på om man bruger en fancy designer-øl eller en hengemt nisseøl fra jul, ja så er svaret nok nej.

  Bare rolig Zette, selv om man ikke kan lide øl er der storslåede muligheder for at få tømmermænd af mange andre skønne drikke!

  ReplyDelete
 4. Hvor pudsigt, har netop selv bragt en (lidt anden) opskrift på ølkage i min blog, fordi vi havde to flaske hvidtøl liggende med fare for at blive til årgangsøl... :o)
  Mine unger på knap 4 og 6 elsker den. :o)

  ReplyDelete