Sunday, January 11, 2009

Brød uden gær - husmoderen slår til igen


De der læser med her ved, at fru Kvist elsker bagning næsten ligeså højt som strikning og læsning. Samtidig fremgår det vist med al ønskelig tydelighed, at jeg dyrker den Hellige Almindelige Langtidshævning som en religion. Alligevel må det erkendes, at der kan forekommer situationer, hvor der er behov for et nybagt brød her & nu, og hvad gør man så? Der er selvfølgelig dem, der vil smutte til bageren, men de bor nok ikke i mit område. Man kan også smide ekstra gær i, lade speedhæve på radiatoren eller købe en snedig dims fra Tupperware, der efter sigende får tingene til at ske hurtigt, men ingen af delene leder efter min mening til særlig godt brød. Tid er hvad der gør gær- og surdejsbrøde gode, ikke smarte tricks.


For mange år siden boede min bror en periode i Irland, og under et besøg der hjembragte jeg foruden 4 kg. arangarn også en smag for det allestedsnærværende sodabrød. Jeg havde sågar købt et turistpostkort med opskrift, men efter første bid af første forsøg blev både brød og opskrift kylet ud. Senere har jeg fundet en anden, og dette brød bliver bagt jævnligt i Casa Kvist. Fra man finder de første ingredienser frem, til brødet tages ud af ovnen går ca. 1 time. Brødet minder ikke om surbrød, men måske mere en mellemting mellem grovbrød og rugbrød. Det passer supergodt til ost og stærk pølse, til vintergryderetter og grove supper.

For lige at understrege hvor nemt det er, fik jeg den 7-årige til at bage det i dag. Han skulle hjælpes lidt med at veje af, og han får ikke lov til selv at betjene ovnen, men bortset fra det, klarede han det selv. Det har en helt speciel duft, som jeg desværre ikke kan dele virtuelt...

Here goes:

Irsk Sodabrød

Tænd ovnen på 200 grader.
Smør en rund glasskål med smør og drys den med mel. Hæld det overskydende mel af.


Bland følgende tørre ingredienser grundigt:
 • 290 g. grahamsmel
 • 60 g. hvedemel
 • 2 spk. mørk muscovadosukker (puddersukker kan også gøre det)
 • 1 tsk. natron
 • 2 spk. havregryn
 • 1 tsk salt
Det er vigtigt at sukkeret er helt rørt ud i resten og ikke ligger i klumper.

Herefter tilsættes
 • 5 dl. kærnemælk

Igen røres til dejen er klumpfri. Hvis den er meget blød tilsættes lidt mere mel. Dejen hældes i glasskålen og bages ca. 45 minutter. Det kan være lidt svært at se om det er bagt nok, men hvis man er i tvivl er det bedst at give de 5 minutter mere. Vent med at skære i brødet, til det er kølet af.
Jeg ved ikke hvorfor det skal være i en glasskål, men der står i opskriften, at det er af afgørende betydning, og det fungerer udmærket, så jeg har ikke fundet anledning til at teste andre modeller.I opskriften står også, at brødet skal spises samme dag. Jeg synes nu sagtens det kan spises dagen efter, men det har ikke det gode syrnede hvedebrøds egenskaber, der gør at man med fremragende resultat kan riste det til ost eller bruschetta, selv om det er knastørt.

6 comments:

 1. Den opskrift skal afproeves ! Hils bageren og sig at han ser meget prof ud ;-)

  ReplyDelete
 2. Mums - det skal afprøves ved lejlighed.... Der er iøvrigt en lille mølle i Ferritslev, der sælger økomel incl hvede, rug og speltvarianter. Den er et besøg værd, men husk at bestille først-

  ReplyDelete
 3. God fornøjelse, Angelika. Jeg skulle hilse fra bageren og sige tak. Bagerens søster, derimod, er muggen over jeg ikke har postet billeder af hende, der bager rugbrød.

  Ulla, jeg har hørt om den, men aldrig været der. Ferritslev...det er faktisk ikke langt herfra.

  ReplyDelete
 4. Det lyder godt nok spændende. Det må jeg også prøve... Jeg bliver vist nødt til at indkøbe en glasskål til formålet... kan man bage i alle slags glasskåle??

  ReplyDelete
 5. Hej Anne Mette

  Velkommen til. Jeg kendte ikke din blog, men det gør jeg nu. Hvor tager du smukke billeder!

  Mht. skålen, så skal den være af pyrex eller andet ildfast materiale. Mine er nogle ældgamle, billige modeller som Helten (the husband) bragte med ind i vores forhold for ca. 18 år siden.

  ReplyDelete
 6. Tak for det Lise :)

  Jamen, så må jeg lige forbi isenkræmmeren, når jeg skal ned at handle i dag.

  ReplyDelete