Thursday, December 13, 2007

Glædelig LuciadagFamilien fik lune lussekatte til morgenmaden i dag. Modsat visse andre havde jeg dog snydt og bagt dem i forvejen så de bare skulle tøes op og varmes. Jeg var tidligere typen, der sagtens kunne finde på at stå tidligt op for at bage, men det varede lige indtil jeg blev mor til Barnet Der Aldrig Sover, nu har jeg brug for al den søvn jeg kan få!

De smagte fint, men jeg vil godt indrømme at de er bedst helt nybagte. Der er masser af opskrifter på lussekatte. Jeg regner med at min er autentisk, for jeg har fået den af en svensk kollega. Han høstede stor ros for at holde sit hjemlands vemodige skikke i hævd og servere lussekatte på Luciadagen. Desværre fik hans image lidt ridser i lakken, da han ved et uheld kom til at afsløre, at det er hans fynske kone, der står for bagningen, men smagen fejler ingenting:

Lasses Lussekatte (ca. 15 stk.)

75 g smeltet smør

2½ dl mælk

25 g gær

3/4 dl sukker

½ g safran Knuses i morter med lidt sukker

½ tsk salt

Ca. 500 g. mel

1 æg (hvoraf lidt tages fra til pensling.)

+ rosiner til dekoration

Mælken forvarmes til fingervarm, kom sukker, æg og gær i væsken og kom derefter safran, smør og salt i. Bland mel i til en ikke alt for kompakt dej, uden at den bliver klistret.

Hæver 1 time.

Del dejen i ca. 15 stk . Rul en ca. 30 cm lang rulle af hver. Tril enderne ind mod midten i ”S-form”. Sæt en rosin i hver midte af ”s-et”.

Hæver tildækket 1 time mere.

Pensles med æg,

Forvarm ovnen til 225 gr, Bages ca 10 min, skru ned til 200 gr efter 5 min og hold øje med de ikke bliver for brune (kun gyldne)

1 comment:

  1. Barnet Der Aldrig Sover - det lyder anstrengende. Sådan et har jeg også haft, men nu sover han meget bedre. Jeg har også konstateret at Lucia-boller helst skal spises nybagte, men jeg har nu alligevel lovet børnene at vi bager nogle i morgen.

    ReplyDelete